Vaccinationer skyddar både dig själv och andra
Att bli immun mot farliga sjukdomar sker inte per automatik. Däremot kan man vaccinera sig och därmed få en livslång immunitet mot sjukdomar som hepatit, TBE, påssjuka eller stelkramp.
Med en pågående pandemi sker en kapplöpning mellan världens nationer och forskare kring vem som ska bli först med att bistå med ett vaccin mot den nya sjukdomen Covid-19. Det är också en aktuell diskussion huruvida vaccineringar är önskvärda i det här läget. Många har skandalerna från svininfluensan färskt i minne, när vaccinationerna med Pandemrix orsakade flera svenskar sjukdomen narkolepsi. Det har gjort människor skeptiska inför ett eventuellt vaccin som riskerar att vara än mer framstressat än det som skulle förhindra spridningen av svininfluensan 2009.
Uppnå flockimmunitet med vaccin
När det dock kommer till sjukdomar som TBE, hepatit, påssjuka, röda hund, mässling, påssjuka eller maria har man bedrivit åratal av forskning och utveckling kring dess vaccinationer. Det är mer regel än undantag att man väljer att vaccinera sina barn mot flera av nämnda sjukdomar för att undvika att barnet själv ska bli smittad, men också för att inte föra eventuell smitta vidare till andra som inte haft möjlighet att vaccinera sig.
Att vaccinera sig innebär på så sätt inte enbart ett skydd för dig själv. Naturligtvis bidrar det till att du själv inte blir smittad. Men samtidigt skapar man också en slags kollektiv immunitet som gör att risken för smittspridning generellt minskar. Därför kan man också påstå att det är ett samhällsansvar att vaccinera sig själv och sina barn, av hänsyn till andra människor.
För dig som ska resa utomlands
Var uppmärksam på att en del vaccinationer kräver påfyllning för att ge dig det skydd du behöver. Till exempel behöver du fylla på vaccinationer av den fästingspridande sjukdomen TBE samt hepatit B både en andra och tredje gång med olika intervaller. Tar du inte den tredje sprutan är de två första förgäves. Dock ger den tredje sprutan dig mest sannolikt skydd för resten av livet.
En del vaccinationer är mindre relevanta för den som lever i Sverige under en hel livstid. Malaria får man exempelvis via särskilda myggor i Afrika. Men för den som reser utomlands kan det vara helt avgörande att faktiskt vaccinera sig mot en del sjukdomar som är vanligare i andra länder än i Sverige. Hepatit, även kallat gulsot, är ett sådant exempel. Läs på innan du ska resa och undersök om någon vaccinering är aktuell för dig.
Läs mer om vaccinering hos vaccingöteborg.se
Andra inlägg
- Upplev det oförglömliga vackra Tanzania på safari
- Hemstädning i Stockholm kan göra mycket för hälsan
- Förlovningsringar: Ett symbol för evig kärlek
- Cateringfirma i Växjö med stor bredd
- Catering till bjudningen i Stockholm
- Hur är det att jobba som frisör på Kungsholmen?
- Fler använder cyklar i Stockholm
- HLR Utbildning Stockholm – en viktig kunskap att ha med sig
- Hur vet du att du behöver läsglasögon?
- Jobbar du på kontor i Stockholm så kanske du vill ha kontorsmassage