Vill du börja med yoga?

Har du funderat på att börja med yoga? Denna österländska tradition har blivit allt populärare och finns idag i ett otal varianter. Ett bra sätt att må bättre och förbättra ditt övriga träningsresultat – här går vi på måbäst.se igenom fem starka anledningar till att börja med yoga.

Förbättrad corestyrka

Så kallad corestyrka handlar främst om transversus abdominus – det vill säga de muskler som sitter under de synliga musklerna runt på överkroppen. Det handlar alltså inte bara om magmuskulaturen, det går djupare än så och förstärker även ryggens muskler på ett fantastiskt sätt. Coremusklerna är otroligt viktiga för kroppen helhetsstyrka. Flera före detta elitutövare i tuffa sporter som boxning, amerikansk fotboll och taekwondo har vittnat om den enorma förbättringen av deras corestyrka som yogan har gett. Flera av dessa hävdar att de aldrig har känt sig starkare än sedan de gick över till att syssla med seriös yoga.

Bättre kroppsmedvetenhet

Många personer som har börjat med yoga har uttryckt hur övningarna har förbättrat deras kroppsmedvetenhet, det vill säga förmågan att läsa av kroppens signaler. Många såväl aktiva som före detta elitidrottare har berättat att de kunnat förbättra sina resultat och nå sina träningsmål bättre genom att bättre kunna läsa av de stressignaler som kroppen skickar ut. På detta sätt kan yogan förebygga skador som översträckningar och stukningar och man kan undvika skador.

Balansen blir bättre

Många av de vanligaste yogaställningarna, asanas, är inriktade på olika former av balans. Balans är mycket bra för alla, inte minst äldre som kan minska risken för fall genom att träna upp balansen med yoga. Även koordination förbättras när man har bra balans, något som är mycket fördelaktigt när man sysslar med exempelvis friidrott, tennis eller andra bollsporter. Vändningar, löpningar, hopp och vridningar är vanliga i alla dessa intensiva sporter och man blir bättre på det med yoga. Med hjälp av yoga kan du undvika tacklingar, nå den där svåra bollen nere i hörnet eller tajma in ansatsen till spjutkastet på ett bättre sätt. Dessa fördelar kan givetvis även göra stor nytta för en motionsidrottare.

Smidighet och flexibilitet

I många sporter är risken stor att man skadar knän, fotleder, handleder, axlar och annat. I stort sett är det bara i simning som man skonas av sådana skador. Men de starka och flexibla leder man bygger upp me yoga kan hjälpa till att förebygga denna typ av skador. Med hjälp av yoga förbättrar man ledernas rörelseomfång, något som för de flesta blir sämre med åren. Många idrottare tvingas avsluta sina karriärer i förtid  på grund av återkommande stukningar och andra ledskador. Det finns ett flertal exempel på duktiga idrottare som kommit tillbaka till sporten med hjälp av yoga.

Slappna av bättre

Yoga är en fantastisk metod att få kroppen att koppla av. Inte minst gäller detta den mest meditativa och för yogan mycket centrala posen, Savasana, även känd som död mans position. Denna position är så grundläggande att den tas för givet och även glöms bort av vissa utövare av yoga. I denna position kan man helt och hållet gå in i sig själv och få full kontroll över kropp, sinne – och inte minst tankarna. Denna förmåga till avslappning är till stor fördel i vardagslivet och kan i och med bättre sömn även leda till stora framgångar i tävlingssammanhang. Dessutom är det mycket bra för musklernas återhämtning med den avslappning som man kan uppnå med hjälp av yoga.

Välkommen till måbäst.se – bloggen för dig som vill må bra på riktigt. Äta rätt, träna rätt, sova rätt – men också tänka rätt om hälsan. Vi fokuserar på såväl fysisk som mental hälsa – hör gärna av dig med frågor och tips på vad du vill läsa om. Vad du än har för tankar så är det alltid viktigt för oss att du mår bra!