Vi hjälper dig med sömnproblem

Alla behöver sova ordentligt – annars är det omöjligt att må bra och prestera väl. Men det är många som har kontinuerliga sömnproblem och även de som sover bra till vardags kan drabbas av perioder med sämre sömn. Sömnproblem kan ha många olika orsaker – oro och stress är två av de vanligaste. Här är några tips om hur du ska kunna sova bättre.

Viktigt för kroppen med ordentlig sömn

För att kroppen ska ha en bra utveckling så måste du sova ordentligt. Bra sömn förbättrar kroppens skydd mot sjukdomar, du får helt enkelt ett bättre immunsystem. Hjärnan behöver ett visst antal timmar sömn för att fungera bra. De flesta mår bra av att sova mellan åtta och tio timmar varje natt. Och det är bäst att sova på natten, eftersom människokroppen är utvecklad att sova på natten och vara vaken och aktiv på dagen.

Ett bra tips är att inte sova på dagen, eftersom det kan göra insomningen svårare på kvällen. Vi rekommenderar att du går upp på morgonen även om du har sovit dåligt på natten.

Rörelse förbättrar sömnen

Motion under dagtid är ett bra sätt att förbättra sömnen. Träna, promenera, spela tennis! Människokroppen är gjord för rörelse. De flesta känner sig gladare och sover bättre om man har motionerat under dagen.

Se även till att vara utomhus varje dag. Dagsljus är bra för alla, särskilt under den mörka vintern. För de flesta är det lättare att sova om man har varit ute några timmar under dagen. Lämna kontoret och ta en rejäl lunchpromenad, det lönar sig i längden.

Välkommen till måbäst.se – bloggen för dig som vill må bra på riktigt. Äta rätt, träna rätt, sova rätt – men också tänka rätt om hälsan. Vi fokuserar på såväl fysisk som mental hälsa – hör gärna av dig med frågor och tips på vad du vill läsa om. Vad du än har för tankar så är det alltid viktigt för oss att du mår bra!