Vilket är att föredra - botox eller fillers?

Funderar du på en ansiktsbehandling? Vill du ha mer information om botox och fillers och vad som skulle passa dig bäst? Här kan du läsa vad som gäller!

I vissa fall kan man ställas inför frågeställningen vilket alternativ som är bäst att använda - botox eller fillers? Det är inte alltid så att dessa per automatik kan bytas ut mot varandra, men ibland kan båda typerna av preparat komma på fråga. För att kunna göra ett bra val behöver man vara informerad och medveten om vad preparaten innehåller, hur de används och hur de fungerar. Att själv vara kunnig och påläst bidrar till att resultatet blir lyckat och att man som kund vet vad man kan förvänta sig.

Botox innehåller ett ämne som heter botulinumtoxin. Det är i Sverige klassat som läkemedel och skrivs ut av behörig sjukvårdspersonal. Fillers däremot är tillverkat av bland annat hyaluronsyra, som är en kroppsegen syra. Det är klassat som medicinskt preparat och därför behöver det inte kontrolleras av Läkemedelsverket och ingen kontrollinstans finns för de företag som erbjuder behandlingar.

Kvinna får botoxbehandling i panna

Hur botox respektive fillers används och fungerar

Botox injiceras i den nerv som styr funktionen hos den muskel man önskar mer avslappnad. Effekten märks efter några få dagar och huden blir då märkbart slätare. Botox får endast injicerad av utbildad sjukvårdspersonal och används också inom andra områden än för kosmetiska ingrepp. Effekten sitter i under några månader och sedan behöver behandlingen återupprepas.

Med långvarig behandling kan muskeln “lära sig” att slappna av och effekten bli mer permanent men det är inte något man per automatik kan förvänta sig. Fillers injiceras också, fast under det område där man önskar uppnå en slät effekt i. Eftersom hyaluronsyra tas om hand av kroppen och bryts ner stegvis behöver även denna typ av behandling upprepas med jämna mellanrum. I bästa fall sitter dock effekten av fillers kvar upp till 8 till 9 månader.

Fördelar och nackdelar med botox och fillers

Båda typerna av preparat anses ha god effekt vid behandling för rynkor och veck i ansiktshud. Att få en injektion kan av många upplevas som obehagligt men det är å andra sidan ett snabbt övergående obehag. Något blåmärke och svullnad förekommer ofta efteråt, ibland även värk. Effekten av botox tar några dagar innan den syns medan fillers ger ett omedelbart resultat.

Då det finns en uppsjö av kliniker är det viktigt att inte bara att ha klart för sig vad för behandling man vill ha utan att också kontrollera att botox förskrivs och injiceras av korrekt utbildad och behörig personal. Även vid en fillersbehandling är det viktigt att anlita en seriös och kompetent klinik.

Här kan du läsa mer om botox och andra skönhetsbehandlingar.

14 Jan 2020

Välkommen till måbäst.se – bloggen för dig som vill må bra på riktigt. Äta rätt, träna rätt, sova rätt – men också tänka rätt om hälsan. Vi fokuserar på såväl fysisk som mental hälsa – hör gärna av dig med frågor och tips på vad du vill läsa om. Vad du än har för tankar så är det alltid viktigt för oss att du mår bra!