Laser - ett mångsidigt verktyg

Laserbehandling för hårborttagning i ansiktet

När man sa laser för något decennium sedan så tänkte nog de flesta på någon form av laserkanoner i science fiction-filmer eller på ett vetenskapligt laboratorium. Men faktum är att dessa ljusimpulser kan användas till så mycket mer. Här ger vi några exempel på användningsområden.

Etsning och industriella applikationer

Laserstrålarna starka ljus kan användas för att etsa in mönster i olika material. Genom att strålen koncentreras mot en viss punkt så uppstår en kraftig värme som hjälper till att bränna in mönster. Det kan användas från allt till att bränna in text till dekoration och att skära till olika föremål med perfekt precision.

Hårborttagning och hudbehandlingar

En specifik sorts laser vid namn alexandritlaser kan användas för att ta bort oönskad hårväxt. Den fungerar så att laserstrålen söker sig till de mörka pigmentet i håret och bränner bort hårsäcken så att det inte längre kan växa några hårstrån där. Utvecklingen inom denna typ av laserbehandlingar har gått framåt de senaste åren så att det även är möjligt att behandla personer med mörk hy eller som är solbrända. Dock så går det fortfarande inte att laserbehandla mycket blonda eller vita hårstrån eftersom lasern söker sig till mörkt pigment.

Det går även att utföra olika typer av hudbehandlingar för att få bort pigmentfläckar, ärr och givetvis även för att bleka bort tatueringar som man inte är nöjd med.

Populärt inom underhållning

En lasershow brukar vara ett populärt komplement till andra former av underhållning, till exempel konserter, ravepartyn eller sportevenemang. Här projiceras laserstrålar i luften och det går att skapa 3D-objekt som ser ut att flyta omkring i det fria.

Mätinstrument

Laser används gärna inom olika typer av mätinstrument tack vare den höga precisionen. Du har säkert sett hur man utför mätarbeten vid anläggningsarbeten, vägbyggen med mera. Här används framför allt instrument utrustade med laser.

Även för hemmabruk finns det idag mätinstrument som exempelvis laserpass som ersätter de gamla vattenpassen när man vill se till att något blir exakt rakt när man bygger.

25 Sep 2019

Välkommen till måbäst.se – bloggen för dig som vill må bra på riktigt. Äta rätt, träna rätt, sova rätt – men också tänka rätt om hälsan. Vi fokuserar på såväl fysisk som mental hälsa – hör gärna av dig med frågor och tips på vad du vill läsa om. Vad du än har för tankar så är det alltid viktigt för oss att du mår bra!