Knacka på och fråga om jobb

Att arbeta inom hemtjänst kan vara en väg för många att komma in på arbetsmarknaden och samtidigt ett sätt för vårdtagare att få hjälp av någon som har ett genuint intresse av vård och omsorg.

De flesta som arbetar inom vård och omsorg i hemmet är utbildade undersköterskor eller vårdbiträden. Men på grund av tjänstens art och brist på personal med den utbildningen så har man även ett system för att kunna anställa människor som saknar utbildningen men som har den personliga kompetensen. Som barn, partner eller vän händer det att man hamnar i situationer där man behöver kunna ta hand om den andra på grund av skada, sjukdom eller ålder. Och är man förälder så ingår vård och omsorg i vardagen på alla sätt och vis. Och det som en förälder gör för sitt barn eller en partner gör för sin sjuka eller skadade partner är exakt det man gör om man arbetar med vård och omsorg i hemmet. Skillnaden är endast att man tar hand om fler och att man troligen inte i förväg känner de man tar hand om.

Äldre kvinna håller om handen

Laga mat och gå på promenad

Om man fått beviljad hemtjänst av sin hemkommun så har man fått önska vilken typ av hjälp som man vill ha och behöver. Det som är kravet är att det ska falla under rubriken hushållsnära tjänster, vilket i stort sett betyder allt som man normalt gör i ett hem. Det kan vara att i hemmet laga mat, diska, städa, tvätta, bädda sängarna. Och att utanför hemmet handla, gå på promenad eller ledsaga brukaren. Men om det finns medicinska behov så ska de först och främst utföras av hemvården, förutom om det finns enklare sysslor som kan delegeras till hemvårdaren såsom påförande av stödstrumpor, portionering av medicin eller omläggning av ytliga sår.

Som en familjemedlem

För såväl brukaren som dess familj är det viktigt att det finns en kontaktperson som man kan föra en dialog med gällande de hushållsnära tjänsterna. Många har levt långa liv och det är tufft nog att få in någon okänd i sitt hem, än värre att få in någon som inte utför sysslor på det sätt man önskar eller där kemin inte stämmer. Brukaren har rätt att ha en trygg och trevlig tillvaro där man kanske möter många människor men där de åtminstone är välvilliga, trevliga och tillmötesgående på alla sätt som det går.

3 Apr 2020

Välkommen till måbäst.se – bloggen för dig som vill må bra på riktigt. Äta rätt, träna rätt, sova rätt – men också tänka rätt om hälsan. Vi fokuserar på såväl fysisk som mental hälsa – hör gärna av dig med frågor och tips på vad du vill läsa om. Vad du än har för tankar så är det alltid viktigt för oss att du mår bra!