Kan man få en nyårsmeny via catering?

Trött på att stå i köket när vännerna sitter runt bordet och skålar i skumpa? Här är tipsen för dig som vill beställa mat till nyår men undrar - kan man få en nyårsmeny via catering?

Självklart kan du det! Det finns i dag en rad olika cateringtjänster att köpa till livets alla stora dagar och kvällar. Nyår är inget undantag! Det är så skönt att slippa stå i köket och slabba med skaldjur när du tagit på dig årets mest glamorösa stass.

Du som vill ha en riktig brakmiddag kommer inte bli besviken. Det går att beställa havskräftor och hummer genom catering. Det enda du behöver bry dig om är att skaffa rätt bubbel till glasen. Till just havskräfta och hummer brukar riktigt torr champagne vara en riktig höjdare. Kom ihåg att kolla av med cateringfirman - de har ofta bra koll och kan tipsa dig om vilket bubbel som smakar bäst till den mat du beställer.

Fest vid bord med tomtebloss och bubbel

Skaldjur, vegetariskt eller veganskt

Många har fördomen att catering är mallad mat. Det stämmer inte alls. Så var det kanske för 20 år sen men nu 2020 är läget ett helt annat. Var och varannan restaurang kan erbjuda mat som du får hem till dörren och moderna cateringfirmor är duktiga på att skräddarsy efter kundens behov.

Så om du till exempel har 12 gäster, varav de flesta vill ha skaldjur till förrätt, en är vegan och fyra vegetarianer så är det inga problem! Ni kommer helt enkelt att få hem tre olika varianter av en riktigt sval härligt start på nyårsmiddagen. Troligen är det förpackat på ett sådant sätt att du själv lätt kan lägga upp rätterna på assietter, bygga lite på höjden, toppa med en dillkvist och voila! Förrätten är serverad.

Huvudrätt på olika sätt

När du beställer catering till nyårsafton bör du fundera på hur du vill att maten ska se ut, alltså hur den ska serveras för gästerna. Vill du själv lägga över huvudrätten på varma tallrikar i ditt eget kök och sen servera vid matbordet? Vill du bygga upp ett buffébord istället eller känns det okej att gästerna själva kliver in i köket och förser sig med godsakerna?

Buffé är ofta ett trevligt sätt att servera maten. Gästerna känner sig fria, får röra på sig under middagen och plocka mer när de vill, och självklart ta för sig av vad de gillar bäst!

Men just vid nyårsafton kan många känna sig lite buffétrötta efter julen. Långbord med julmat har man fått i överflöd och nu längtar många efter en kontrast. Då kan du antingen välja att få maten förpackad så att du enkelt packar upp den själv eller så kommer maten på färdiga tallrikar, räkna dock med att de behöver värmas upp. Bra cateringfirmor lånar ut varmluftsugn ifall det är något du behöver. Du får dock räkna med att betala en slant för den utöver maten.

Enklaste lösningen är ju om allt kan ställas upp direkt på matbordet. Om du till exempel har kött som huvudrätt kan du be att cateringfirman att packa maten på fat som är tillräckligt snygga för att ställa fram som de är. En form för kött, en form för potatisgratängen och en tredje för sås eller kanske sallad.

Lagom sött slut på kvällen

Efter julens matfrossa är många sugna på lite salta eller syrliga smaker. Till dessert vill man samtidigt avrunda med något sött. Men inte för sött på just nyårsafton!

Be cateringfirman fixa en fräsch fruktbricka med lite ost och kex. Eller kanske salta snacks och små sötsaker i plockformat.

Läs mer om catering här.

5 Apr 2020

Välkommen till måbäst.se – bloggen för dig som vill må bra på riktigt. Äta rätt, träna rätt, sova rätt – men också tänka rätt om hälsan. Vi fokuserar på såväl fysisk som mental hälsa – hör gärna av dig med frågor och tips på vad du vill läsa om. Vad du än har för tankar så är det alltid viktigt för oss att du mår bra!