Influensavaccin minskar risk för smittspridning

Medan vi väntar på ett vaccin mot Covid-19 kan du dock vaccinera dig mot andra influensavirus. Inför utlandsresan skyddar du därmed både dig själv och andra som befinner sig i riskgrupper.

Varje år skördar den hundratusentals offer runt om i hela världen. Det är inte en mordisk diktator i en militärisk stat som ligger bakom dödstalen. Det är den vanliga säsongsinfluensan. Enligt WHO smittas flera miljoner människor varje år av nya influensavirus och de som stryker med är ofta äldre och svaga människor, inte sällan med någon annan bakomliggande sjukdom. Idag är influensavirus mer aktuellt än någonsin i och med att vi under året har tvingats stifta bekantskap med Coronaviruset och dess konsekvenser – både i form av dödstal men också i politiken och i samhället.

Många äldre har isolerats och inte kunnat få besök av anhöriga under en lång period på grund av risken att föra vidare smittan till riskgrupper. Men det finns andra sätt att skydda sig själv och andra i samhället, nämligen med hjälp av att vaccinera sig. Även om vi i skrivande stund ännu inte har ett vaccin mot Coronaviruset kan du fortfarande vaccinera dig mot andra influensavirus, till exempel inför en utlandsresa.

Tänk på fler än dig själv

Vaccin mot influensa kan rädda många liv. Även om den allra största majoriteten inte drabbas värre av influensa än att man upplever symptom som en riktigt jobbig förkylning bör man lyfta perspektivet. Det kanske inte primärt är för din egen skull som du ska vaccinera dig.

Du kanske har en mormor, farfar eller någon annan i släkten som är äldre eller har en kronisk sjukdom som till exempel astma. För deras skull kan det vara värt att vaccinera sig när man ska åka utomlands. Du vill inte komma hem med ett virus som smittas vidare till dina anhöriga i Sverige.

Förkylningar dödade ursprungsamerikaner

Dessutom skyddar du även lokalbefolkningen dit du åker mot virus som eventuellt kan komma från Sverige. Vi människor kan vara oerhört känsliga mot främmande virus och bakterier, även om de för oss anses helt ofarliga. Du kanske har hört historierna om hur ursprungsamerikaner dog av lätta förkylningar som européerna tog med sig.

De hade inte tidigare stött på sjukdomen i Västindien och Amerika. Att vaccinera sig mot influensa kan alltså förebygga stora katastrofer. Lyft synvinkeln och se till fler än dig själv. Hur kan du skydda dina medmänniskor, både här och på andra platser?

15 Oct 2020

Välkommen till måbäst.se – bloggen för dig som vill må bra på riktigt. Äta rätt, träna rätt, sova rätt – men också tänka rätt om hälsan. Vi fokuserar på såväl fysisk som mental hälsa – hör gärna av dig med frågor och tips på vad du vill läsa om. Vad du än har för tankar så är det alltid viktigt för oss att du mår bra!