Få hjälp när behovet finns

Att anlita hjälp när man behöver det, kan vara jobbigt. Att våga sträcka ut en hand och be om hjälp kan öka livskvalitén för individen. Hemtjänsten kan ge stöd och omvårdnad i många områden.

Det finns de äldre som förknippar hemtjänst med något jobbigt för att man inte längre kan klara sig själv. Då kan man gå via en biståndshandläggare som kan ge tips och råd hur man skall gå vidare. För vårdtagare som tycker det är svårt att ta emot hemtjänst, kan man successivt ta in hemtjänst för att öka insatserna efter hand. För de flesta förknippas hemtjänst med äldrevården, men det finns fler som kan ha behov av hemtjänst. Man kan vara berättigad till hemtjänst för både längre och kortare perioder på grund av sjukdom, funktionsnedsättning med mera. Hemtjänst är bra för individen då de, så långt det är möjligt, kan få bo kvar i hemmet. Det är en stor trygghet för vårdtagaren att få stanna kvar i en invand miljö.

Vilken hjälp kan hemtjänsten ge?

Det som hemtjänsten gör är att få den dagliga och basala rutiner att fungera för individen. Behovet av hemtjänst är olika från person till person. Någon kanske behöver hjälp med daglig hygien, andra måltidshjälp eller promenader. Själva hjälpen är ibland mer stöd och stöttning och andra gånger kanske mer praktisk som matinköp eller viss städning.

Precis som människorna är individuella är behoven och hjälpen det också. När man söker hemtjänst Sundbyberg får man bestämma om man vill ha privat eller kommunal hemtjänst. Det är reglerat att alla som är hemtjänstutförare får samma ersättning oavsett om det är kommunal eller privat hemtjänst. Detta gör att det spelar ingen roll vilket man väljer utan priset är det samma ändå.

När man inte är nöjd med hemtjänsten

Ibland blir valet av hemtjänst inte bra. När det finns ett val man kan göra så kan det också vara bra att veta att det går att byta aktör. Eftersom det är en personlig tjänst vill man ju lägga vikt på att personalen fungerar. Det skall kännas bra med de personer som kommer in i hemmet. Som kund kan man ibland tycka att man borde ha rätt till mer hjälp och hemtjänst än vad som beslutats. Man kan då fråga om det finns hushållsnära tjänster man kan beställa hos aktören. Det kan vara till exempel städning, fönsterputs, snöskottning. Oftast kan man också använda RUT-avdrag, vilket gör det lite billigare.

24 Oct 2020

Välkommen till måbäst.se – bloggen för dig som vill må bra på riktigt. Äta rätt, träna rätt, sova rätt – men också tänka rätt om hälsan. Vi fokuserar på såväl fysisk som mental hälsa – hör gärna av dig med frågor och tips på vad du vill läsa om. Vad du än har för tankar så är det alltid viktigt för oss att du mår bra!