Bästa odlingstipsen för balkong

Att odla har onekligen blivit populärt vare sig man har en stor och härlig trädgård eller mindre uteplats. Här kommer några av de bästa odlingstipsen för balkong.

Maximera ytan

Det enda som egentligen kan begränsa den som vill odla på sin balkong jämfört med den som har en generös trädgård är den lilla ytan. Det gäller alltså att man tänker smart och att man väljer ut dom saker som känns viktigast. Nästan oavsett vad man odlar är det viktigt med stora krukor som rymmer ordentligt med jord, annars riskerar växtligheten att bli kortvarig. Därför kan det vara smart att fokusera fullt ut på några färre ting än att göra ett halvhjärtat försök med många olika. 

Välj rätt växter

Man kan som sagt odla i princip vad som helst på en balkong, eller i alla fall försöka, men det finns vissa saker som kommer att fungera bättre än andra. Jordgubbar, fruktträd, tomater, sallad och gurka är dock några saker som bevisligen är några av dom bästa odlingstipsen för den som vill ha växtlighet på sin balkong. 

Välj utifrån väder och vind

Ett annat bra tips för den som vill börja odla på sin balkong är att ett tag i förväg skriva ned hur det ser ut med väder och vind just där. Blåser det in eller läar det och hur är det med regn? Vissa växter klarar yttre påfrestningar bra medan andra klarar det sämre. Det kan vara klokt att välja vad man ska odla utifrån just det. 

Testa dig fram 

Att läsa sig till vad som kommer fungera bäst på just din balkong är svårt. Det är många omständigheter som avgör hur bra växtligheten kommer bli, alltifrån vilken kruka och jord man väljer till vilket läge balkongen har. Därför är det hetaste tipset av dom alla att helt enkelt prova sig fram. Är det något som inte verkar gå att odla alls får man helt enkelt byta ut det för att prova något annat. 

Regler hos föreningen

Planerar man att odla på din balkong finns det några saker att tänka på innan man sätter igång. För det första bör man givetvis kolla upp vad som gäller i den egna föreningen. Det är till exempel vanligt att man inte får hänga blomlådor på utsidan av balkongräcket – av säkerhetsskäl. 

Det kan också vara av betydelse om balkongen är inglasad eller inte, då detta passar bättre för vissa växter och sämre för andra. 

Läs mer om att bygga balkong här https://www.byggabalkong.org

11 Dec 2019

Välkommen till måbäst.se – bloggen för dig som vill må bra på riktigt. Äta rätt, träna rätt, sova rätt – men också tänka rätt om hälsan. Vi fokuserar på såväl fysisk som mental hälsa – hör gärna av dig med frågor och tips på vad du vill läsa om. Vad du än har för tankar så är det alltid viktigt för oss att du mår bra!