Antalet fästingar ökar i Sverige

TBE är en farlig fästingburen hjärnhinneinflammation. Tack och lov finns det vaccin som skyddar. Ett högriskområde är Stockholm med omnejd samt Stockholms skärgård. Vaccinera i tid!

Mildra vintrar har bidragit till att antalet fästingar har ökat. Faktum är att det ofta beskrivs som att antalet fästingar har exploderat. Det allt varmare klimatet gynnar fästingarna och det har också kommit in fler arter. Fästingar kan sprida sjukdomar, och en av de allvarligare är TBE. Det finns olika riskområden och ett av riskområdena är Stockholms kusttrakt och skärgård. Men även områden kring Stockholm som Uppsala och Södermanland är riskområden. Det finns inget botemedel mot TBE än. Det finns dock goda förutsättningarna att skydda sig genom att vaccinera sig.

Vad är TBE och vilka är farorna?

Förkortningen TBE står för Tick Borne Encephalitis och är en fästingburen hjärnhinneinflammation. Hjärnhinneinflammationen orsakas av ett virus som sprids mellan människa och djur. Det vanligaste är att du smittas genom ett fästingbett. Det finns inget läkemedel mot TBE, utan sjukvården behandlar själva symptomen som uppstår under sjukdomsförloppet. Många som blir sjuka upplever lindra symptom som påminner om influensa, medans andra utvecklar akut hjärnhinneinflammation. Då får du hög feber, svår huvudvärk och illamående, samt kan drabbas av förvirring och du kan även få andra neurologiska problem. De allra flesta blir återställda, men ungefär en tredjedel har långdragna besvär, vissa till och med livslånga. Det är ovanligt men förekommer att man kan få bestående förlamningar och i värsta fall avlider.

Vaccinera dig mot TBE om du bor i riskområde

Bor du i exempelvis i Stockholm och vistas ute i naturen bör du vaccinera dig mot TBE. Fästingar finns inte bara sommartid utan det går tyvärr att få fästingbett stora delar av året. Vaccinet är säkert och beprövat. Grundvaccinet fås i tre doser över 15 månader. Så om du bor i ett riskområde bör du planera och boka in din vaccination i god tid. När du fått din grundvaccination kommer du behöva ta boosterdoser efter ca. tre år. Du ska också planera in detta i god tid innan fästingsäsongen börjar på våren. Har du nedsatt immunförsvar ska du tala med en läkare innan du tar vaccinet. Barn kan också vaccinera sig från ett års ålder. Det kan vara extra bra att tänka på att barn behöver vaccineras då de i regel leker och har svårare att tänka på att skydda sig med kläder. TBE-vaccin kan rädda liv, så tveka inte att prata med läkaren om vaccination.

20 Aug 2020

Välkommen till måbäst.se – bloggen för dig som vill må bra på riktigt. Äta rätt, träna rätt, sova rätt – men också tänka rätt om hälsan. Vi fokuserar på såväl fysisk som mental hälsa – hör gärna av dig med frågor och tips på vad du vill läsa om. Vad du än har för tankar så är det alltid viktigt för oss att du mår bra!